Читалићи обележили Вуков месец

Вукови читалићи су 8. децембра 2017. године реализовали завршну активност Вуковог месеца- новембра. За ту прилику угостили смо и пожелели добродошлицу Звонимиру Павковићу, дека Јордану, Слађану Илићу и Славку Првановићу, учитељу у пензији, чије су заслуге за неговање традиције у нашој школи неизмерне.

Звонко Павковић је, у улози Вука Караџића, измамио одушевљење на дечјим лицима, а код најмлађих и забуну, јер је беседу о Вуковом раду на прикупљању и записивању народног блага казивао је у првом лицу. Посебну пажњу посветио је епским песмама и обичајима везаним за Стару планину.

Доживљај је употпунио дека Јордан свирањем на традиционалним инструментима – гајде, дудук и грана зове, која је на ученике оставила посебан утисак. Упознао их је са сваким инструментом –  материјал од кога је сачињен до начина на који производи звук.

Затим је песник Слађан Илић прочитао своје песме на тимочком дијалекту и измамио осмехе на лицима ученика.

Након наступа гостију, ученици су публици приредили изненађење – презентујући по разредима део својих истраживачких задатака у оквиру задатих тема (стара имена, игре, свадба, кухиња, кућа и башта…..).

Comments are closed.